Kortspel i olika former

Kortspel har funnits med oss under en lång tid av civiliserad mänsklig historia. Spel har uppfunnits och glömts bort i alla delar av världen och vårt utbud av kortspel är idag större än någonsin. Somliga kortspel vi spelar idag överlevt århundraden medan andra såg dagens ljus väldigt nyligt.

Klassiska kortspel

I utbudet av klassiska kortspel tänker man sig ofta kortspel som använder sig av standardkortlekar, även kända bara som spelkort. Denna kortlek av två till ess i spader, hjärter, klöver och ruter har genom tiderna varit grunden för otroligt många spel och en del av dem har spelats i en form eller annan i flera hundra år. Ett sådant exempel är det populära spelet blackjack, som nu för övrigt har blivit väldigt vanligt på nätet, och desamma kan så klart även sägas om poker.spelkort_90309241

Moderna kortspel

För inte allt för många år sedan kom det något av en revolution av brädspel och marknaden formligen exploderade med både simpla och komplexa spel som lockade många att återvända till, eller för första gången utforska, världen av brädspel. Detta sträckte sig dock även till kortspel och intresset för specialdesignade kortspel började ta sig utanför samlingskortspelen, som annars varit den dominerade delen av kortspelsmarknaden med spel som Magic the Gathering. Dagens utbud är enormt, speciellt för nya spelare, och man kan hitta allt från spel som kan spelas på 10 minuter till de som kan räcka långt över en timme.

Digitala kortspel

Medan många kortspel man hittar till datorer och konsoler helt enkelt varit digitala versioner av vanliga klassiska kortspel kan man även hitta exempel på spel som inte existerar utanför den digitala världen. Några tidiga exempel av detta är kortspelen Triple Triad och Tetra Master från spelen Final Fantasy VIII och Final Fantasy IX respektive. Detta var så klart endast små minispel inuti stora episka rollspel men de var fortfarande väldigt uppskattade av många spelare.Ett mer nutida exempel som dök upp på samma sätt är spelet Gwent som introducerades som ett litet kortspel i 2015s Game of the Year: The Witcher 3: Wild Hunt. Även detta spel fick otrolig respons från fans, så pass faktiskt att det nu ska bli ett helt eget spel.Men kanske det mest representativa spelet för denna kategori är Blizzard Entertainments kritikerrosade kortspel Hearthstone, som, medan det baserades på karaktärer från Warcraft-universumet, varit ett helt självstående spel från första början och redan haft flera världsmästerskap i världen av e-sport.