En värld av spel

Till spelkonsolen Xbox360 finns en mängd olika spel. Allt från spel som är speciellt inriktade till barn i låg ålder till de mer våldsamma actionspelen som har åldersgräns. Något för alla med andra ord. När konsolen lanserades i USA 2005 fanns visserligen bara 18 titlar men sedan dess har utbudet ökat.Genom att veta vilken genre ett spel tillhör kan det även bli lättare att hitta liknande spel på marknaden som spelaren tilltalas av.

Shoot-em-up

Här ser man spelet ur karaktärens synvinkel och mycket vanligt är att ett vapen syns i nederdelen av skärmen. Det är detta som används för att skjuta ihjäl motståndarna. Just skjuta är det primära i spelet. Detta oavsett om det är nazister, monster eller aliens som ska skjutas ihjäl. Här finns bland annat Borderlands 2, Call of Duty och Far Cry.

Action

Det är fart, spänning och ofta en hel del våld i dessa spel. Actiongenren är mycket bred men det som är typiskt är just de snabba vändningarna. Spel inom denna genre till Xbox360 är Assassins Creed, Star Wars och Max Payne.

Fighting

Det vanligaste i fightingspel är att man möts två och två i en duell. Men det finns även varianter där fler möts i en fight. Ett klassiskt ”slagsmål” där vinnaren är den som står när den andra ligger. Exempel är Dead or Alive, UFC och Tekken.

Äventyr

För spelaren handlar det om att utforska, lösa problem och hitta vägar att ta sig fram i spelet. Spelaren är ”huvudrollen” i en berättelse som sakta men säkert presenteras. Ibland är det inte speciellt tydligt vad man som spelare ens förväntas göra för att komma vidare. Äventyrsspel till Xbox360 är exempelvis Diablo, Indiana Jones och The Walking Dead.

Rollspel

Det som kännetecknar Rollspel är att den karaktär som spelas byggs upp under spelets gång. Detta både till utseende, karaktär och egenskap. Två klassiska spel är Alpha Protocol och Bound of Flame.

MMO

Förkortningen står för Massively Online Game och är spel där tusentalsspelare (ibland över miljonen) spelar samtidigt i en äventyrsvärld. Ofta krävs det att man samarbetar mer eller mindre för att klara av problem som behöver klaras av i spelet. Det största spelet inom denna genre är World of Warcraft som har miljoner spelare världen över som spelar online.

Plattform

Ett plattformsspel är uppbyggt genom att karaktären rör sig framåt i spelet genom att hoppa, ducka och springa för att ta sig förbi de hinder som banan består av. Ett av världens mest kända spel inom denna kategori är Super Mario Bros. Till Xbox 360 finns bland annat Sonic Generations, Rayman och Lego Movie. Det är främst barnspel som hittas i denna kategori.

Musik/Rytmik

När det blev möjligt att koppla in microfon, dansmatta och musikinstrument till konsolerna öppnades en helt ny genre upp. Interaktiva spel som underhåller hela familjen. Perfekt på festen! Spel inom denna kategori är bland annat Just Dance, Rock Smith och Band Hero.

Simulatorer

Det finns simulatorspel för de flesta fordon även om det är överlägset vanligaste med flyg- och bilsimulatorer. Istället för att fokus ska ligga på tävlingsmoment är det stort fokus på att lära sig hantera fordonet på allra bästa sätt. Spel inom denna kategori är Farming Simulator, AirMech Arena och Birds of Steel.

Strategi

Här hittas bland annat titlar som Command & Conquer, Endwar och Stormrise. Här är det taktik och strategi som avgör vem som vinner. Många spel är krigsrelaterade men så behöver det inte vara.

Sport

Träna och spela din favoritsport mot datorn eller mot en kompis. Här finns titlar som IHF Handball, Madden NFL samt Adidas miCoach.

Racing

Bil, båt eller motorcykel? Oavsett är det farten som räknas och först över mållinjen som är målet. Välj mellan bland annat Formula 1, Shift 2 eller Need for Speed.